زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

مطروح بن سلیمان کلبی





مطروح بن سلیمان کلبی، از شخصیت های نظامی قرن دوم قمری و فرزند سلیمان بن یقظان از حکمای اندلس بود که بر علیه عبدالرحمان الداخل شورید. پس از مرگ عبدالرحمان، مطروح در برابر پسر او هشام بن عبدالرحمان الداخل شورش نمود و سرانجام به سال ۱۷۵ ق توسط برخی از یاران خود کشته شد.


۱ - معرفی اجمالی



مطروح بن سلیمان بن یقظان کلبی، پدرش حاکم برشلونه (بارسلون) بود. سلیمان علیه عبدالرحمان الداخل شورید و شارلمانی را برای جنگ با اسپانیا و برکناری عبدالرحمان فرا خواند. این امر با همکاری و به اتفاق حسین بن یحیی انصاری، حاکم سرقسطه (ساراگوزا) انجام پذیرفت.

۲ - اسارات پدر



پس از ناتوانی شارلمانی در تسخیر سرقسطه، و مقاومت اهالی در برابر وی، شارلمانی سلیمان بن یقظان را که وعده تسلیم سرقسطه را داده بود، اسیر و همراه با غنایم و اسرا با خود برد.

۳ - حمله به لشکر شارلمانی



مطروح و برادرش، عیشون، دو فرزند سلیمان با یورش به لشکر شارلمانی توانستند پدرشان را آزاد کنند. پس از این قضیه، سلیمان در مسجد با مکر و حیله و به اشاره حسین بن یحیی به قتل رسید. این توطئه حسین بن یحیی به این منظور بود که در «سرقسطه» به تنهایی حکمرانی کند.

۴ - قیام مطروح



زمانی که عبدالرحمان الداخل درگذشت، مطروح علیه پسرش، هشام شوریده و با جمع زیادی در سال ۱۷۲ ق در شهر بارسلون سنگر گرفت. وی «سرقسطه» و «وشقة» را به تصرف خود در آورد و بر آن ناحیه و مرزهای شمالی غلبه یافت. هشام، لشکرش را به فرماندهی عبیدالله بن عثمان، به جنگ مطروح فرستاد. او «طرسونه» را تصرف و «سرقسطه» را محاصره کرد که در نتیجه، ساکنان شهر در سختی و تنگنا قرار گرفته، بنای ناله و افغان نهادند و از محاصره طولانی به ستوه آمدند.

۵ - وفات



سرانجام، روزی برخی از یاران مطروح، وی را ترور کرده و سرش را از بدن جدا کردند و برای عبیدالله بن عثمان فرستادند. عبیدالله نیز آن را برای هشام فرستاد و در سال ۱۷۵ ق پیروزمندانه وارد «سرقسطه» شد به شورش آن مناطق پایان داد.

۶ - پانویس


 
۱. زرکلی، خیرالدین، الاعلام، ج۷، ص۲۵۱.    
۲. ابن اثیر جزری، ابوالحسن علی بن ابی‌الکرم، الکامل فی التاریخ، ج۶، ص۱۲۳.    
۳. ابن عذاری مراکشی، احمد بن محمد، البیان المغرب فی اخبار الاندلس والمغرب، ج۲، ص۶۲-۶۳.    


۷ - منبع



عبدالسلام ترمانینی، رویدادهای تاریخ اسلام، ترجمه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، ج۱، ص۴۰۴.





آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.